Jeput aka Cengkodok
Ntah…takde apa yang nak dikongsikan. Cuma citenya pagi tadi aku bangun awal pegi pasar Dungun beli udang kecik – kecik, pastu jagung+lobak+kacang (yang telah dipack), bilis untuk membuat JEPUT kata orang Teranung, ataupun CENGKODOK kate orang luar…ataupun CENGKATAK!!! Hahahaha….
Bahan-bahan:
udang kecik (tak tau nama), tepung gandum, minyak sawit tanpa kolestrol, kacang, lobak, jangung, bilis, kuali, sudip, pinggang mangkuk, tong gas, bla bla bla.
Caranya :
1. Sampai rumah, udang – udang tersebut hendaklah dibuang kulit kulit beliau terlebih dahulu.
2. Masukkan tepung gandum, taruk air, sedikit air garam…kacau ler.
3. Dah sebati masukkan udang yang telah ditelanjangi itu tadi, masukkan kacang+jagung+lobak. Kalu korang nak masukkan hirisan bawang besar pun ok. Lantak korang la kalu nak masukkan tulang ikan ke, kobis ke, tembikar ke…takde orang marah.
4. Goreng la…
5. Toskan serta hidangkan.
p/s : Bilis? dalam senarai bahan-bahan ada bilis…bila time nak masukkan bilis. Rupanya aku terlupa la nak masukkan. So simpan la bilis tu untuk bagi makan kucing ataupun untuk resepi akan datang. Selamat masak-masak.
0 komen:
Catat Ulasan